Po Drugiej Stronie Lustra

Temat: wynik badania hispat
chodzi o moja mame,ma 68 lat.schorzenia jakie ma to cukrzyca typu2,utrwalone migotanie przedsionkow.
usunieto 1. fragment slinianki o wym.5x3.5x3.5cm zawierajacy na przekrojach szarawy policykliczny guz o wym.5x2x2cm.Przylegajace w tk. tluszczowej w.chlonne sr.do 0,8cm. 2.Wezly chlonne-fragmenty tk.tluszczowej o wym.9x6x2cm na przekrojach zawierajace szarawe wezly chlonne sr.1cm.
tk slinianek przed operacja:lewa umiarkowanie powiekszona o nierownych granicach jej wymiar 4,2x3cm.miazsz slinianki niejednorodny gestosci rzedu 40-49 jHU,w jej segmencie dolnym b.slabo odgraniczony obszar nizszej gestosci-29jHU.Slinianka ulega nierownomiernemu wzmocnieniu w fazie kontrastowej do 58-64jHU.w seg.gornoprzedsrodkowym widoczna struktura hypodensyjna o wym.0,8x0,5cmgestosciok.98jHU.W okolicy lewej slinianki podzuch. nieliczne powiekszone wezly chl. max. srednicy 1,3cm.to TK bylo robione 5lutego,operacja byla 15kwietnia

[ Dodano: 2010-05-10, 16:43 ]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1340



Temat: Wynik tomografii komputerowej głowy
Jestem już po KT mojej głowy. Potwierdziły się moje przypuszczenia, że jestem niedorozwinięty i mam inny niż wszyscy mózg Najlepiej będzie jeśli zacytuję opis lekarki, która tuż po badaniu oglądała moje zdjęcie:

Poniżej jądra soczewkowatego lewej półkuli mózgu niewielki hypodensyjny obszar mogący mieć charakter naczyniopochodny. Poza tym badanie struktury mózgowia w badaniu KT nie wykazują uchwytnych zmian ogniskowych. Po podaniu środka cieniującego, cech patologicznego wzmocnienia w obrębie widocznych struktur mózgowia nie stwierdza się. Układ komorowy symetryczny, nieco poszerzony w zakresie komór bocznych. Zaznaczone zaniki korowe, więcej w płatach czołowych. Kości pokrywy czaszki w normie.

Czy to źle? Wiem że tu na forum raczej nie uzyskam pomocy w zakresie neurologii, ale może ktoś spotkał się z czymś takim, czy czytał o tym, albo też miał tomografię??

Nie chcę mieć takiego mózgu, chcę nowy - zdrowy i w pełni rozwinięty, a nie z jakimiś zanikami i "obszarami naczyniopochodnymi", cokolwiek to znaczy (guz????????? )...

Źródło: fobiaspoleczna.info/viewtopic.php?t=1073


Temat: RAK JAJNIKA U MAMY IWONY
Iwonka to co przytoczyłaś jest tylko opisem makroskopowym wyciętych zmian (czyli jak wyglądały wzrokowo), które zostały poddane badaniom histopatologicznym.
Ciągle nie rozumiem związku z rozpoznaniem u Twojej mamy Raka jajnika G3, a guzem granicznym. Czy możesz to rozjaśnić. Kiedy i czy w ogóle wcześniej był rozpoznany u mamy guz graniczny? RTG płuc jest ok. W badaniu TK jedyne co może zwracać uwagę to ognisko hypodensyjne śr. 7 mm w wątrobie, ale bez określenia chyba bardziej do obserwacji. Zmiana przy kości krzyżowej raczej bez związku. Rozpoznanie u mamy nie jest ciekawe, jak i stadium zaawansowania choroby, ale to są jedne z czynników prognostycznych, ale nie jedyne - wydaje się, że zabieg operacyjny został przeprowadzony optymalnie. Wszystko teraz zależy od pierwotnej odpowiedzi na leczenie chemioterapii pierwszego rzutu.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=911


Temat: Historia - czeresnia
Dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków.Mam już wyniki loża pooperacyjna bez cech wznowy miejscowej wątroba prawidłowej wielkościz przestrzenią hypodensyjną o gęstości płynowej w okolicy wnęki wątroby śr 9,5mm.śledziona o prawidłowej wielkości w jej wnęce izodensyjny z jej miąższem guzek śr 13mm reszta jest bez zmian.A co mnie boli niewiadomo jutro robię badania krwi ob morfologię kreatyninę wątrobowe mocz i crp oraz elektrolity.Pozdrawiam wszystkich
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=642


Temat: obawy i pytania
witam ponownie

mam Karte Informacyjna z Leczenia Szpitalnego mojego taty:

Rozpoznanie: Guz pluca prawego. Podejrzenie przerzutow do wezlow chlonnych i watroby.

Rutynowe zdjecie rtg klatki piersiowej: Pluca, przepona, sylwetka serca w normie.

USG jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzenowej: Trzustka prawidlowa. Watroba nieco powiekszona, hyperogenna o niejednorodnej echogenicznosci. W prawym placie zmiana hyperogenna sr.ok. 15 mm- naczyniak?, meta? Drogi zolciowe nieposzerzone. Pecherzyk zolciowy, bez zlogow. Nerka prawa dl. 104 mm o prawidlowej echogenicznosci, bez cech zastoju moczu i zlogow. Sledziona niepowiekszona. Okolica aorty brzusznej niezmieniona. Pecherz moczowy- o scianach gladkich. Gruczol krokowy 44x 52x 27 mm.

Komputerowa tomografia klatki piersiowej: badnaie CT klatki piersiowej przed i po podaniu srodka kontrastowego: Patologiczna masa rozciagajaca sie od podzialu oskrzela prawego wzduz peczkow oskrzelowo-naczyniowych posredniego i dalej wokol podzilau na peczki do plata srodkowego i dolnego. W okolicy podzilau tetnicy posredniej masa przylegla/naciaka naczynie z mozliwoscia wytworzenia skrzepliny przysciennej. Obraz przemawia za tu.
Pojedyncze guzki podoplucnowe w segm. 10 pluca lewego oraz w segm. 1/2 pluca lewego, segm. 2 pluca prawego.
W srodpiersiu widoczne wezly chlonne przytchawicze po stronie prawej do 14 mm, po stronie lewej do 7 mm, podostrogowe do 8 mm oraz w oknie aortalno- plucnym do 7 mm.
Jamy oplucnowe wolne.
Nadnercza prawidlowe.
W watrobie po podaniu srodka kontrastowego widoczne hypodensyjne, nieostro odgraniczone zmiany ogniskowe w segm. VI wielkosci 22x10 mm, w segm. VII sr. 7 mm, w segm. II/III wilekosci 20 mm. Poza tym w segm. III widoczna zmiana ogniskowa ulegajaca intensywnemu wzmocnieniu po podaniu srodka kontrastowgo wielkosci 7 mm. W roznicowaniu nalezy uwzglednic w pierwszej kolejnosci meta. Ognisko skĂślerotyzacji w trzonie L1.

Epikryza: 52-letni chory dotychczas nieleczony zostal przyjety do odzilau z powodu wystepujacej od okolo 1,5 tygodnia dusznosci wysilkowej, oslabienia. Przy przyjeciu pacjent w stanie ogolnym dobrym wydolny krazeniowo i oddechowo, w EKG stwirdzono ujemne T w V"-V§, Tryponina T(-). Wykonano szereg badan dodatkowych, w tym CT klatki piersiowej, na podstawie ktorego postawiono powyzsze rozpoznanie.
Po zastosowaniu leczeniu dolegliwosci ustapily. Przebieg hospitalizacji bez powiklan. Celem dalszej diagnostyki pacjenta skierowano do Odzialu Chorob Pluc.


Po wydaniu tej diagnozy moj tata zyl dokladnie 2 tygodnie. Smutne. Byly jeszcze bdanai laboratoryjne, jak cos moge przytoczyc.

Moglby mi ktos powiediec na podstawie tych wynikow czy to byl pierwotny rak pluc?
No i stan byl chyba straszny skoro lekarz mowila ze jest stan powazny.

Pozdrawiam i zdrowia wszystkim zycze.
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=215


Temat: Guz (rak) nasady języka
Witam serdecznie! Jestem na tym forum nowa i chcialabym prosić o pomoc i informacje na temat guza nasady jezyka . Zdiagnozowano go dwa tygodnie temu u mojej mamy. jestesmy po TK i pobraniu wycinka ( czekamy na wyniki ) Mama dośc długo miała chrypkę i myślała ze to infekcja gardła, jednak długo sie ten stan utrzymywał. Kolejny etap to problemy z mówieniem choć nadal twierdziła ze ją nic nie boli . Tato twierdził ze mama niewiele zjada, ale ona sie nie przyznaje. Po lewej stronie ma dośc duże zgrubienie ( ponoć przerzut do węzła chłonnego- opinia P. dr.) wystapił przykry zapach z ust co może świadczyć o zaawansowaniu choroby.Martwimy sie jak to dalej bedzie. Jedna p. dr, ze to dosc powazna sprawa i raczej nie operacyjna ze względu na dużą inwazyjność chirurgiczną oraz to ze zabiegi tego typu są mocno okaleczające i skłania sie raczej ku chemioterapii. Radiologia ponoć ma działanie raczej paliatywne. Druga p. dr jest za wycinaniem. oczywiście dopóki Wrocław nie przesle wyników pobranego materiału mozna tylko spekulować. 10 czerwca sie okaze. Wyniki TK: Jezyk po podaniu środka kontrastowego wzmacnia się niejednorodnie z obecnością ognisk i obszarów hypodensyjnych w stosunku do pozostałych struktur języka. Największe ogniska odchodzą w wymiarze poprzecznym do 1,6 cm. Na powierzchni dolnej języka widoczne, niewielkie strzepiaste naddatki miekkotkankowe. Ślinianki podżuchwowe i przyuszne bez cech patologii. Na wszystkich pietrach szyi widoczne są węzły chłonne , odcinkowo tworzące pakiety z cechami rozpadu.Najwieksze w wymiarze poprzecznym osagaja wielkośc 1,7 cm. Pozostałe tkanki miękkie szyi w granicach normy. Cech destrukcji kostnej w obszrze badania nie stwierdza się. Czy ktos z was miał do czynienia z taka chorobą? Prosze o info i pozdrawiam - Monika
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1464


Temat: guz w kosci krzyzowej - pacjent 65 lat
Witajcie, mam przed soba wyniki badan tomografii mozgu i tomografii klatki piersiowej. jutro spotykamy sie z nowym lekarzem ktory nas bedzie prowadzil.i bedziemy wiedziec cos wiecej. prosze jednak o analize tych badan tomografii , czy cos z tego mozna juz wywnioskowac? oto tresc wynikow:

tomografia mozgu:
w jadrzee soczewkowym lewym niewielkie o wymiarach 6/5 mm hypodensyjne ognisko malacjii niedokrwiennej. poza tym nie stwierdzam innych nieprawidlowych oognisk ani patologicznego gromadzenia srodka cieniujacego w obrebie mozgowia.ukl komorowy bez znieksztalcen i przemieszczen, symetryczny prawdidlowej szerokosci. niewielka jama przegrody przezroczystej.

tomografia klatki piersiowej.:

w segmencie 9 pluca prawego obwodowa zmiana guzkowa owalnego ksztaltu o gladkich zarysach, bez zwapnien, o jednorodnej gestosci o wymiarach 12/8/7 mm o objet 0.25ml. obraz ogniska niejednoznaczny.za miesiac proponuje badanie w celu okreslnenia stopnia wyplukiwania sie miazcszu guzka z podanego srodka cieniujacego oraz w celu kontroli wilkosci i objetosci zmiany.dwa drobne zwapnienia 3mm w segmencie 7 prawego pluca.
miazsz plucny prawidlowy, bez zmian ogniskowych. pasemkowate i linijne zageszczenie wlokniste pozapalne w placie dolnym pluca prawego i nieznaczne w placie dolnym pluca lewego. walcowaye rozstrzenia oskrzeli w segmencie 6 pluca prawego oraz niewielkie w segm 6 pluca lewego.Podoplucnowe zageszczenia o wygladzie szkla mlecznego w tylno- dolnych czesciach pluc odpowiadajace zmianom niedodomowym ( z hypowentylacji.

wezly chlonne nie powiekszone. pojedyncze drobne 6-7 mm wwezly chlonne przytchawicze gorne i dolne prawe. dwa zwapniale wezly chlonne podostrogowe.

w gornej czesci trzonuu mostka wewnatrzkostne ognisko osteolityczne o wymiarach s-i 56 mm a-p 24 mm, l-r 32mm rozdymajace kosci i powodujace znaczne scienczenia warstwy korowej. gestosc ogniska po podaniu kontrastu wynosi 99jH co wskazuje na lity charakter zmiany. obraz moze odpowiadac np ognisku szpiczaka. w ozostalych kosciach klp nie stwierdzam zmian osteolitycznych.


prosze Was o analize. z gory dziekuje. pozdrawiam Was serdecznie
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=923


Temat: Zmiany w wątrobie
Witam,
u mojej żony po wielu badaniach również wykryto niedawno guzy na wątrobie.
Cały czas zmaga się z zmianami na skórze ( suche place ok 1cm ) na twarzy, głowie i plecach.
Dermatolog nic nie pomógł, a nawet pogorszył aplikowała jej przez 6 miesięcy sterydy, przez co na głowie powstały ślady i w niektórych miejscach włosy już nie odrastają ( dziewczyna włosy ma strasznie przerzedzone )
W końcu znalazła się w szpitalu ( nerki i kamień ) tam już wykryto jakieś nieprawidłowości
PRZEPRASZAM ZA TAK SZEROKI OPIS ALE STARAŁEM SIĘ PRZEPISAĆ WSZYSTKO Z KARTY może mi dzięki temu ktoś coś nakreśli:
USG wątroba: z 5cm zmiana izoechogenna - modeluje naczynia i przewody żółciowe KT-naczyniak?
Pęcherzyk żółciowy: z echem 5cm załogu. Drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe: nieposzerzone. PŻW: wąski. Trzustka jednorodna, Śledziona 11,5cm
Duże naczynia jamy brzusznej i przestrzeń okołoaortalna: obraz prawidłowy. Nerka prawa o nerka lewa: dyskretnie poszerzoneukm-y drobne zwapnienia ( ew.złogi ) w ukm i na granicy kora/ukm Pęcherz moczowy symetryczny.
KT jamy brzusznej: Watroba prawidłowej wielkości. W miąższu wątroby przywnekowo na pograniczu segm I, V, Vi widoczna jest zmiana ogniskowa miernie hypodensyjna w badaniu bez podania SK. Po dożylnym badaniu SK w fazie tetniczej zmiana ulega intensywnemu wzmocnieniu kontrastowemu z widoczną w części centralnej nieregularna wąską strefą odpowiadająca bliźnie centralnej. Ognisko ma nieregularne, policykliczne obrysy i uwypukla przyśrodkowy brzeg wątroby powodując modelowanie żyły głównej dolnej i niewielkie modelowanie żyły wrotnej Wymiar zmiany ok 54x38mm. W fazie wrotnej po podaniu SK oraz w fazie późnej zmiana ulega homogenizacji w stosunku do otaczającego miąższu wątroby. Obraz i charakter wzmocnienia kontrastowego odpowiada ogniskowemu przerostowi guzkowatemu. Drogi żółciowe wewnątrz o zewnątrz-wątrobowe nieposzerzone. Pecherzyk żółciowy cienkościenny, bez cech złogów. Trzustka niepowiększona, o przawidłowej strukturze miąższu. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Śledziona umiarkowanie powiekszona 11,7x4,5cm jednorodna. Nadnercza obustronnie niepowiekszone. Nerko położone prawidłowo, prawidłowej wielkości i kształtu. W miąższu nerki lewej widocznych jest kilka miernie hypodensyjnych, niejednorodnych, nieprawidłowo kastrujących się obszarów-obraz może odpowiadać ostremu odmiedniczkowemu zapaleniu nerki. Nerka prawa o prawidłowej budowie bez zmian ogniskowych.
Węzły chłonne niepowiększone Aorta brzuszna i jej odgałęzienia nw nadbrzuszu zmian nie wykazują. pacjentka 30lat

Wyniki badań hormonów tarczycy we krwi elektrochemiluminescencji
NORMA:
TSH 0,270-4,20 ulU / ml 8,54
FT4 0,932-1,71 ng /dl 0,905
FT3 2,57 - 4,43 pg / ml 3,56

następnie jest jeszcze USG ale nie wiem jak to przepisać
Dx = 43,3nn
D+ = 52,6nn
D/ + 54,7nn

drugie zdjęcie:
co 4
R: 14
Pp: norm

Dx = 57,00nn
D+ 42, 4nn
D/ = 0,0nn

ehhh... nic z tego nie wiem. O co tu chodzi ?
pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: awilem: 2010-06-21, 10:05 ]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1550